لزوم تغییرات در کسب و کار و درآمد-بخش دوم | دکتر زندگی

لزوم تغییرات در کسب و کار و درآمد-بخش دوم

رابرت کیوساکی در کتاب “پدرپولدار ، پدر فقیر” خود، مسأله ی لزوم تغییرات در کسب و کار شخصی را به صورت بسیار ساده ای شرح می دهد.

او طرز تفکرهای اصلی مدیریت کسب و کار را به 4 بخش اصلی زیر تقسیم می کند: در سمت چپ نمودار که حدود 85 درصد از مردم این طرز تفکر را دارند به دو قسمت E و S تقسیم می شوند.

لزوم تغییرات در کسب و کار و درآمد-بخش دوم - دکتر زندگی
E: کارمندان (Employers)

در تفکر کارمندی ارزش اصلی امنیت است. شعار این دسته از مردم که تفکر کارمندی دارند (توجه داشته باشید که کانون صحبت تفکر کارمندی است نه خود شغل کارمندی) این است:

خوب درس بخوان، در یک دانشگاه خوب در یک رشته خوب ادامه تحصیل بده و یک کار خوب پیدا کن تا آخر ماه یک حقوق خوب داشته باشی.

این طرز تفکر اشاره مستقیم به “تجارت زمان در ازای پول” و ارزش اخلاقی “امنیت”دارد. و همچنین در مقابل هرگونه ریسک و تغییر ِ رویکرد، از خود مقاومت شدیدی نشان می دهند. کارمندان فقط به امنیت مالی در پایان ِ ماه کاری فکر می کنند. تنها مزیت این دسته، فقط امنیت مالی است در حالی که درآمد بسیار پایینی دارند و قبل از اینکه حقوق آنها به دست شان برسد مالیات و بقیه موارد از حقوق آنها کسر می شود. مورد بعدی این است که برای گرفتن چند روز مرخصی باید چهره ی اخموی رئیس خود را تحمل کنند. به عبارتی برای در اختیار گرفتن زمان زندگی خود باید از شخص دیگری اجازه بگیرند. البته بازنشستگی خوبی هم ندارند، چون حقوق بازنشستگی صندوق های بیمه ای کفاف زندگی آنان را نمی دهد. فقط کافیست به دور و بر خود نگاه کنیم تا شاهد مثال های زیادی از این دست باشیم. این دسته از مردم متاسفانه زمان گرانبهای زندگی خود را می فروشند تا در ازای آن حقوق بسیار پایینی دریافت کنند.

فیلی که گریخت

S: خویش فرمایان (Self employers)

در تفکر خویش فرمایی نیز ارزش اصلی “امنیت” است و این دسته هم “تجارت زمان در ازای پول” را سرلوحه خود قرار می دهند. شعار این دسته از مردم این است:

اگر می خواهی کاری درست انجام شود، باید خودت انجامش دهی.

خویش فرمایان معمولا درآمد بیشتری نسبت به کارمندان دارند. اینها معمولا مغازه داران و شرکت دارانی هستند که تمام وقت خود را صرف کار می کنند. مالیات کمتری می پردازند، وقت کمتری برای خانواده و تفریح دارند و در صورت بیماری یا مسافرت یا هر عاملی که موجب شود مدتی سرکار خود نباشند، درآمد خود را تا حد زیادی از دست می دهند و اکثرا تا اواخر عمر نیز باید کار کنند چون بازنشستگی مطمئنی ندارند.

سمت چپ نمودار بیانگر مطلق ِ فروش عمرمان در قبال اندکی پول است.

کسانی که بخواهند از سمت چپ نمودار به سمت راست حرکت کنند، باید آماده تغییر در عادات و تفکرات خود باشند. حرکت به سمت راست نمودار نیازمند هزینه، وقت، آموزش و مشاوره است و این امر به تدریج رخ می دهد و باید صبر داشت. گاهی این تغییر تفکرات سال ها طول می کشد اما ارزش رها شدن از زندگی روزمره و تبدیل شدن به یک بیزنسمن موفق را دارد.

و اما ببینیم در سمت راست نمودار چه طرز تفکری منتظر ماست.

B : صاحبان کسب و کار بزرگ (Big business)

این دسته از مردم تجارت خود را بر مبنای مفهوم “اهرم” بنا می کنند. آنها از استعداد، وقت، پول و نیروی دیگران استفاده می کنند و در حالی که یک سیستم را در کسب و کار خود تثبیت کرده اند درآمد بسیار بالایی دارند. در واقع این دسته از مردم برای اهداف دیگران کار نمی کنند. برای روشن تر شدن این موضوع به مثال زیر توجه کنید:

مدير ورشكسته

فرض کنید فردی بیزنس شخصی خود را با 80 نفر کارمند اداره می کند و کارمندانش بطور متوسط روزی 8 ساعت کار می کنند. با این حساب در بیزنس این فرد روزی 640 نفر ساعت کار انجام می شود و به همین اندازه هم درآمد ایجاد می شود. این یعنی استفاده از 1 درصد تلاش 100 نفر به جای 100 درصد تلاش خود فرد!

بله دیدگاه فوق العاده ای است! اما واقعا چه کسانی حاضرند که برای رسیدن به این دیدگاه بهای آن را بپردازند؟ چه کسی حاضر است از طرز تفکری که طی چند دهه در زندگی اش داشته است، دست بردارد؟ عادات خود را تغییر دهد؟ برای آموزش خود وقت بگذارد و هزینه کند؟ پایه و اساس بیزنس خود را از نو بسازد؟ بله بسیار سخت است!

همه ما انسان ها در برابر تغییر از خود مقاومت نشان می دهیم، و زندگی در دایره امن خود را به هر چیزی ترجیح می دهیم و سخنانی از این قبیل را در گفتگو با خود و یا دیگران بکار می بریم:

  • حوصله اش را ندارم!
  • وقت ندارم!
  • پول ندارم!
  • اون فکر می کنه بیشتر از من می دونه؟
  • برم آموزش ببینم؟
  • اصلا کی تا حالا این کارو کرده؟
  • چند نفر جواب گرفتن؟
  • امکان نداره!
  • به هزینه اش نمی ارزه!
  • و توجیهات دیگری از همین دست!

انتخاب با شماست!

سمت راست نمودار بجای امنیت به دنبال ساختن آزادی مالی و زمانی هستند. که اگر روزی تصمیم به یک ماه مرخصی برای سفر به خارج از کشور گرفتند، نگرانی ای از بابت اداره کسب و کار خود نداشته باشند و بدون حضور آنها نیز کسب و کارشان برای آنها درآمد کسب کند. آنها یاد گرفته اند چطور از اهرم ها استفاده کنند.

جلسه موش ها

I : سرمایه گذاران ( Investors)

و اما سرمایه گذاران، که به بهترین شکل ممکن از اهرم استفاده می کنند. آنها “پول” خود را اهرم می کنند، و برای اینکه بدانند کجا سرمایه گذاری کنند هزینه می کنند، وقت می گذارند، آموزش می بینند، مشاوره می گیرند و تجربه می اندوزند. آنها درصد بسیار کمی از مردم جامعه هستند که کاملا بر قوانین کسب و کار و پول مسلط هستند و این تسلط را با تجربه، تغییر دیدگاه و آموزش بدست می آورند.

ممکن است اشخاص در دو یا چند وجه از این چهار وجهی که گفتیم کار کنند ولی باید انتخاب کنند که بالاخره می خواهند در کدام سمت نمودار باشند.

شما نیز در این لحظه فرصتی برابر با هر کسی که این قوانین را می داند، دارید. پس تصمیم حیاتی زندگی خود را بگیرید. باور کنید که این تصمیم، بنا به تجربه بزرگان، مهم ترین تصمیم زندگی شماست. در این مورد مولوی بزرگ نیز معتقد است:

ای نسخه نامه الهی که توئی
وی آینه جمال شاهی که توئی
بیرون ز تو نیست آنچه در عالم هست
از خود بطلب هر آنچه خواهی که توئی

پیروز باشید

سید دانیال آل عقیل

لزوم تغییرات در کسب و کار و درآمد-بخش اول

درباره‌ی سید دانیال آل عقیل

آواتار سید دانیال آل عقیل
- مدرس بازاریابی ، ارتباطات و کارآفرینی - مدیریت تیم مشاوره برندینگ چکاد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *