10 اصل رسیدن به شادمانی | دکتر زندگی

10 اصل رسیدن به شادمانی

شما قدرت رسیدن به شادمانی شخصی را دارید، فقط اگر تصمیم بگیرید آن را به کار بگیرید. همچنین توانایی دارید که خودتان را ناراحت کنید. انتخاب با شماست. در اینجا ده اصل مطرح می‌شود که اصول اولیه‌ی دستیابی به شادمانی شخصی را خلاصه می‌کند. امید است این اصول را جدی بگیرید.

1- ابتدا تصمیم بگیرید برای خوشحالی خودتان تلاش کنید.

به عنوان انسان، این حق شماست که فواید اولویت‌دادن به موجودیت خود و لذت‌بردن از وجودتان را در نظر بگیرید. و اگر تصور می‌کنید که این فواید ارزشش را دارند، تصمیم بگیرید. بله، تصمیم بگیرید و برای آن‌ها تلاش کنید.

2- شادی دیگران را بعد از شادی خودتان در مرحله‌ی دوم قرار دهید.

چون به احتمال زیاد شما انتخاب می‌کنید که در میان دیگران زندگی کنید و می‌کوشید با آن‌ها همراه شوید، و چون شادی شما با شادی دیگران گره خورده است، پس بهتر است حقوق دیگران را در نظر بگیرید، و به‌خصوص، بعد از حقوق خودتان به حقوق آن‌ها توجه کنید. نفع شخصی هوشمندانه شامل مدنظر قراردادن سودمندی دیگران نیز هست.

3- سرنوشت هیجانی‌تان را کنترل کنید.

به‌عنوان انسانی که در جامعه زندگی می‌کنید، شما هرگز به‌طور کامل خودمختار نیستید، بلکه مقداری از کنترل را به دیگران می‌دهید. اما می‌توانید هنوز تصمیم بگیرید که طبق افکار خودتان فکر کنید و طبق عواطف خودتان احساس کنید. بنابراین، تصمیم بگیرید که کدام واکنش‌‌ها و احساسات را می‌خواهید تجربه کنید.

4- زمانی که احساس آشفتگی می‌کنید یا به گونه‌ای خودتخریب‌گرانه عمل می‌کنید، در جست‌وجوی باورهایی باشید که خالق آشفتگی هستند.

الزام‌ها، اجبارها و بایدهای مطلقی را که باعث می‌شوند وقتی ضرورتی ندارد خودتان را آشفته و ناراحت کنید، بیابید. بپذیرید که شما به‌طور ضمنی یا به‌طور صریح آن‌ها را در ذهن نگه داشته‌اید و به‌شدت به این بایدها باور دارید و به قلب و ذهنتان بنگرید تا آن‌ها را بیابید.

5- الزام‌ها و بایدهایی را که باعث تخریب شما می‌شوند، قاطعانه رد کنید و آن‌ها را کنار بگذارید.

تنها غیرمنطقی‌بودن بایدهایتان را طوطی‌وار مطرح نکنید، بلکه به روش عملی، نادرست‌بودنشان را ثابت کنید.

6- مجموعه‌ای از باورهای منطقی شکل دهید که به شما کمک خواهد کرد تا شادمانانه زندگی کنید، و پیوسته آن‌ها را مرور کنید.

به خودتان آموزش دهید تا درک و باور کنید که «هیچ چیزی وحشتناک نیست»، «من می‌توانم هر آنچه را دوست ندارم تحمل کنم!»، «من هرگز بی‌کفایت و بی‌ارزش نیستم، هر قدر هم بدرفتاری کنم!» و باورهای منطقی دیگری برای کمک به خودتان به کار ببرید.

7- از روش‌های شناختی دیگر برای کنارگذاشتن باورهای غیرمنطقی استفاده کنید. مانند حل مسأله، تجسم، کتابخوانی، تکلیف فکری و شوخی و بذله‌گویی.

8- روی احساساتتان کار کنید تا آن‌ها را از احساسات نامناسب به احساسات مناسب تغییر دهید.

شما می‌توانید از روش‌هایی مختلف استفاده کنید. مانند تصور عقلانی ـ هیجانی، خودپذیرشی غیرمشروط، تمرینات حمله به شرمساری، تمرینات خودافشایی، ایفای نقش، و استفاده از اظهارات اجباری و نمایشی؛ تا به‌گونه‌ای مناسب‌تر احساس کنید.

9- در مقابل باورهای غیرمنطقی و احساسات نامناسب، با قدرت عمل کنید. به‌عنوان مثال، به خودتان تکالیفی بدهید که شما را با آنچه نیازی نیست از آن بترسید روبه‌رو می‌کند و تکالیف مفیدی انجام دهید. که به گونه‌ای احمقانه از انجام آن‌ها اجتناب می‌کنید. عملکردهای خودکنترلی را به‌کار ببرید و برای رفتار مؤثر به خودتان پاداش بدهید و برای عملکردهای خودتخریبی، خودتان را جریمه کنید. گاهی از روش‌های وارهیدگی و دیگر روش‌های منحرف‌کننده‌ی حواس فیزیکی، تصمیم مهارت و کاربرد روش‌های کنترل محرک را در نظر بگیرید تا به خودتان کمک کنید به زندگی شادتر همراه با آشفتگی کمتر دست یابید.

10- برای تغییرکردن مصمم باشید، بپذیرید که تغییر یعنی کار سخت، و پیوسته برای عملی‌کردن تصمیمات خود تلاش کنید.

توانایی انتخاب سرنوشت هیجانی یا به‌کارگیری قدرت اراده‌تان، این موارد را در بر می‌گیرد: 1- تصمیم جدی برای تغییرکردن، 2- تصمیم‌گیری جهت عملی‌کردن فرایند تغییر، 3- تلاش واقعی برای تکمیل این فرایند. تنها تمرین و تلاش باعث تکمیل این فرایند می‌شود. به‌ندرت چیزی بدون درد و رنج به‌دست می‌آید! تفکر دقیق به همراه تلاش و تمرین، اصول اساسی دستیابی به شادمانی شخصی است.

منبع: مجله راز، شمس‌الدين حسينی

درباره‌ی مجله راز

مجله راز
دو هفته نامه روانشناسی راز، از انتشارات نسل نو اندیش - مدیر مسئول: بیژن علیپور - حامی وب سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

قالب صحیفه. لایسنس فعال نشده است، برای فعال کردن لایسنس به صفحه تنظیمات پوسته بروید.