ترفندهای درستِ مطالعه و درس خواندن برای شبِ امتحانی ها | دکتر زندگی

ترفندهای درستِ مطالعه و درس خواندن برای شبِ امتحانی ها

همه ما از اساتید، معلمان، پدر و مادر و … دائما می شنويم كه “درس بخوان!” ولي هيچ كس به ما نمي گويد كه چگونه درس بخوانيم و مطالعه كنيم تا ضمن آنكه از درس خواندن لذت بيشتري ببريم بازدهي بيشتري نيز داشته باشيم. براستي چگونه بايستي درس خواند؟ بسياري از دانش آموزان و يا حتي دانشجويان مي گويند كه ديگر حوصله خواندن را ندارند.

واقعيت اين است كه اكثر افراد ، روش درستِ مطالعه را نمي دانند و متاسفانه در مدرسه و دانشگاه هم هرگز چگونه درس خواندن را ياد نمي‌ دهند.

در زير به مهمترين روش هاي مطالعه ی درست و موثر مي پردازيم. آنها را با دقت به خاطر بسپاريد و براي يكبار هم كه شده اجرا كنيد.

شيوه درست مطالعه ، چهار مزيت عمده زير را به دنبال دارد:

1- زمان مطالعه را كاهش مي دهد.
2- ميزان يادگيري را افزايش مي دهد.
3- مدت نگهداري مطالب در حافظه را طولاني تر مي كند.
4- به خاطر سپاري اطلاعات را آسان تر مي سازد.

براي داشتن مطالعه اي فعال و پويا ، نوشتن نكات مهم در حين خواندن ضروري است تا براي مرور مطالب ، دوباره كتاب را نخوانده و در زماني كوتاه از روي يادداشت هاي خود ، مطالب را مرور كرد.

يادداشت برداري ، بخش مهم و حساس از مطالعه است كه بايد يه آن توجهي خاص داشت ؛ چون موفقيت شما را تا حدود زيادي تضمين خواهد كرد و مدت زمان لازم براي يادگيري را كاهش خواهد داد. خواندن بدون يادداشت برداري يك علت مهم فراموشي است.

چگونه مسیر خود را در زندگی بسازید؟
در ادامه بخوانید: تکنیک های موفقیت در مطالعه

شش روش مطالعه:

1- خواندن بدون نوشتن

همانطور كه اشاره شد این روش ؛ روشِ نادرست مطالعه است.

مطالعه فرآيندي فعال و پويا است و براي رسیدن به اين هدف بايد از تمام حواس خود براي درك درست مطالب استفاده كرد.

بايد با چشمان خود مطالب را خواند ، بايد در زمان مورد نياز مطالب را بلند بلند ادا كرد و نكات مهم را يادداشت كرد تا هم با مطلب مورد مطالعه درگير شده و حضوري فعال و همه جانبه در يادگيري داشت و هم در زمان مورد نياز ، خصوصا قبل از امتحان ، بتوان از روي نوشته ها آنها را مرور كرد و خيلي سريع مطالب مهم را مجددا به خاطر سپرد.

2- خط كشيدن زير نكات مهم

اين روش شايد نسبت به روش قبلي بهتر باشد ولي روش كاملي براي مطالعه نيست چرا كه در اين روش ، بعضي افراد به جاي آنكه تمركز و توجه بر روي يادگيري و درك مطالب داشته باشند ذهنشان معطوف به خط كشيدن روي نكات مهم مي شود.

حداقل ، روش درست خط كشيدن زير نكات مهم به اين صورت است كه ابتدا مطالب را بخوانند و مفهوم را كاملا درك كنند و سپس زير نكات مهم خط بكشند نه آنكه در كتاب دنبال نكات مهم بگردند تا زير آن خط بكشند.

3- حاشيه نويسي

اين روش نسبت به دو روش قبلي بهتر است ولي باز هم روشي مناسب براي درك عميق مطالب و خواندن كتب درسي نيست ولي مي تواند براي يادگيري مطالبي كه از اهميت چنداني برخوردار نيستند مورد استفاده قرار گيرد.

راهی به‌ سوی یک «منِ تازه»؛ عادت‌ هایتان را در ۲۱ روز تغییر دهید

4- خلاصه نويسي

در اين روش ، شما مطالب را مي خوانيد و آنچه را درك كرده ايد به صورت خلاصه بر روي دفتري يادداشت مي كنيد كه اين روش براي مطالعه مناسب است و از روش هاي قبلي بهتر مي باشد چرا كه در اين روش ، ابتدا مطالب را درك كرده ، سپس آنها را يادداشت مي كنيد اما باز هم بهترين روش براي خواندن نيست.

5- كليدبرداري

كليدبرداري روشي بسيار مناسب براي خواندن و نوشتن نكات مهم است. در اين روش ، شما پس از درك مطلب ، بصورت كليدي نكات مهم را يادداشت مي كنيد و در واقع ، كلمه كليدي ، كوتاه ترين و راحت ترين و بهترين و پرمعني ترين كلمه اي است كه با ديدن آن ، مفهوم جمله تداعي شده و به خاطر آورده مي شود.

6- خلاقيت و طرح شبكه اي مغز

اين روش بهترين شيوه براي يادگيري ، خصوصا فراگيري مطالب درسي است. در اين روش ، شما مطالب را مي خوانيد ؛ پس از درك حقيقي آنها نكات مهم را به زبان خودتان (و نه بصورت جملات كتابي) و بصورت كليدي يادداشت مي كنيد و سپس كلمات كليدي را بر روي طرح شبكه اي مغز مي نويسيد (در واقع نوشته هاي خود را به بهترين شكل ممكن سازماندهي مي كنيد و نكات اصلي و فرعي را مشخص مي كنيد) تا در دفعات بعد به جاي دوباره خواني كتاب ، فقط به طرح شبكه اي توليد شده مراجعه كرده و با ديدن كلمات كليدي نوشته شده بر روي طرح شبكه اي مغز ، آنها را خيلي سريع مرور كنيد.

اين روش ، درصد موفقيت تحصيلي شما را تا حدود بسيار زيادي افزايش مي دهد و درس خواندن را بسيار آسان مي كند و بازدهی مطالب را افزايش مي دهد.

در ادامه بخوانید: آیا مطالعه ی کتاب کار خوبی ست؟

چند توصيه مهم:

1- حداكثر زماني كه افراد مي توانند فكر خود را بر روي موضوعي متمركز كنند بيش از 30 دقيقه نيست ، يعني بايد سعي کنید حدود 30 دقيقه بر روي يك مطلب تمركز يا مطالعه نمایبد و حدود 10 الي 15 دقيقه استراحت کنید و مجددا با همين روال شروع به مطالعه نمایید.

مهارت «نه» گفتن!

2- پيش از مطالعه از خوردن غذاهاي چرب و سنگين خودداري كنيد و سپس چند ساعت پس از خوردن غذا مطالعه نماييد چون پس از خوردن غذاي سنگين ، بيشتر جريان خون متوجه دستگاه گوارش مي شود تا به هضم و جذب غذا كمك كند و لذا خون رساني به مغز كاهش مي يابد و از قدرت تفكر و تمركز كاسته مي شود. همچنين غذاهاي آردي مثل نان و مواد قندی ، قدرت ادراك و تمركز را كم مي كند و نوشابه هاي گازدار هم همينطور هستند.

3- ذهن آدمي باهوش است ، اگر يادداشت برداريد مطالب را به سرعت حفظ و به آساني به ياد مي آورد و نيز همزمان نمي توانيد هم مطلبي را بنويسيد و هم گوش دهيد ؛ پس حين مطالعه لطفا يادداشت برداري نماييد.

منبع: کانون ریاضیدانان – ویرایش وب سایت دکتر زندگی

درباره‌ی دکتر زندگی

دکتر زندگی
خانواده، عشق، تحول، موفقیت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *