راهی به‌ سوی یک «منِ تازه»؛ عادت‌ هایتان را در ۲۱ روز تغییر دهید | دکتر زندگی

راهی به‌ سوی یک «منِ تازه»؛ عادت‌ هایتان را در ۲۱ روز تغییر دهید

انسان «بسیار عادت‌ گرا»ست. بخش بزرگی از رفتارهای ما به‌ صورت ناخودآگاه، توسط عاداتمان راهبری می‌ شوند؛ چه این عادات خوب باشند و چه بد. از آنجایی که رسیدن به موفقیت در نهایت نتیجه‌ ی مجموعه‌ ای از عادات خوب است،‌ این پرسش مطرح می‌ شود که چطور می‌ توانیم به ساده‌ ترین شکل ِ ممکن عادات خوب را جزئی از رفتارمان کنیم.

مقاومت‌ های درونی را کاهش دهید   

ایجاد عادات جدید ـ به‌خصوص در مراحل نخستین ـ کار چندان ساده‌ ای نیست. شک و تردید در مفید و نتیجه‌ بخش‌ بودن این تغییرات، به‌ خصوص در همان روزهای اول، بروز می‌ کند. به همین علت هم توصیه می‌ شود در این دوران مقامت کنید و آن را پشت سر بگذارید. دانشمندان دوره‌ ای را که برای یک شناخت و نتیجه‌ ی ثابت لازم است و در آن یک عادت تازه جایگزین و تثبیت می‌ شود، بیست‌ و یک روز تخمین زده‌ اند. درست همین زمان لازم است تا ضمیر ناخودآگاهمان را متناسب با شرایط تحت تأثیر قرار دهیم و رفتاری جدید را از آن خود سازیم. تازه پس از گذشت بیست‌ و یک روز، مقاومت درونی شما کاهش می‌ یابد، طوری‌ که عادتی تازه می‌ تواند جایگزین و تثبیت شود. بنابراین اگر در این مدت،‌ کاری را به‌ طور روزانه و مداوم تکرار کنید، شانس این‌ که آن را برای طولانی‌ مدت ادامه دهید بالا خواهد بود.

عادات جدید را تثبیت کنید

به عنوان مثال می‌ خواهید از این پس با انجام ورزش روزانه و خوردن یک سیب در روز، زندگی سالم‌ تری داشته باشید. اگر موفق شوید این کار را به مدت بیست‌ و یک روز انجام دهید، در ضمیر ناخودآگاهتان جایگزین می‌ شود و به احتمال زیاد آن را تمام عمر ادامه خواهید داد، چرا که به شکل یک عادت جدید به‌ طور خودکار در درون شماست. درست مانند مسواک‌ زدن که دیگر نیازی به فکر کردن ندارد.

یا به عنوان مثال، رانندگی‌ کردن را در نظر بگیرید. اگر مدتی است که گواهی‌ نامه‌ ی رانندگی‌ تان را گرفته‌ اید، دیگر به هنگام تغییر دادن خط حرکت، فکر نمی‌ کنید که باید چه کاری انجام دهید؛ نگاه کردن در آینه، چراغ‌ زدن، نگاه‌ کردن به طرفین و… این کار در ساعت‌ های اول تعلیم رانندگی چقدر برایتان دشوار بود اما امروز همه‌ ی این کارها را به‌ طور خودکار و ناخودآگاه انجام می‌ دهید. مهم این است که بیست‌ و ک روز به‌ طور مداوم کاری را تکرار کنید. اگر ناکامی یا وقفه‌ای در سه هفته‌ ی اول کارتان ایجاد شود، آن روند دوباره از نو آغاز می‌ شود.

بذر عادات خوب را بپاشید!

یک واعظ امریکایی به نام ویل بون، در کتابش تحت عنوان بدون عیب و نقص به این موضوع می‌ پردازد که چگونه می‌ تواند تثبیت عاداتِ خوب و مثبت را تقویت کند و نوعی «قلاب‌ های بصری» ابداع کند. او در حوزه‌ ی کاری خود نوعی دستبندهای پلاستیکی بنفش‌ رنگ که متن زیر روی آن حک شده بود، پخش کرد:

«چالش شما این است که مدت ۲۱ روز از هیچ‌ چیز گلایه و شکایتی نکنید!»

اگر چهار روز این کار را انجام دهی و روز پنجم بگویی: «چه هوای افتضاحی، به‌ هیچ‌ وجه حوصله‌ ی ورزش و پیاده‌ روی را ندارم»، باید دستبند را از دستت درآوری و به دست دیگرت ببندی و کار را از نو آغاز کنی. این تعویض بیشتر از آن‌ چه فکرش را بکنیم اتفاق می‌ افتد. بیش از سه ماه طول می‌ کشد تا بتوانیم بیست‌ و یک روز به‌ طور مداوم کاری را با موفقیت و تداوم انجام دهیم.

هرگز ناامید و تسلیم نشوید! 

اگر در عرض بیست‌ و یک روز به هدفتان نرسیدید چه؟ هیچ اهمیتی ندارد، دوباره از نو آغاز کنید. شاید دستبندتان به‌ خاطر این‌ که آن را به‌ طور مکرر در دست‌ هایتان تعویض کرد ه‌اید، پاره شود، نسبت به خودتان عصبانی و خشمگین ‌شوید و گاه از نو آغاز کردن برایتان بسیار دشوار به نظر برسد. به‌ هر حال، این کار را انجام دهید! شاید ابتدا فقط یک روز از پس آن برآیید، ‌بار دیگر پنج روز و دوباره فقط دو روز و شاید روزی برسد که هفده روز دوام بیاورید… . دوباره و دوباره از نو آغاز کنید و این «دوره‌ ی تمرینی» را برای خودتان قرار دهید. فقط هیچ‌ گاه ناامید و تسلیم نشوید! از آنجایی که بلافاصله واکنش نشان می‌ دهید و دستبند را به‌دست دیگرتان می‌ بندید، به شما کمک می‌ کند که نظم و ترتیب به‌ وجود آورید. و پیش از هر چیز، حداقل در این زمان به هدفتان بسیار نزدیک‌تر می‌ شوید. می‌ دانید چه چیزی بر اثر این چالش تغییر خواهد کرد؟ اندیشه و دیدگاه شما. دیگر هیچ هفته‌ای را پشت سر نمی‌ گذارید که در آن به خود بگویید:

«در این هفته کاری انجام ندادم که مرا به هدف شخصی‌ ام نزدیک‌ تر نکرده باشد.»

در این راستا هیچ فرقی نمی‌ کند که چه هدفی را برای خود تعیین کرده باشید. فقط مهم این است که آن کار را انجام دهید.

این همه‌ ی ماجراست! ساده به نظر می‌ رسد؟ با این‌ حال شاید یکی از دشوارترین و ارزشمندترین چالش‌ هایی باشد که در زندگی با آن رو به‌ رو می‌ شوید. به این نتیجه خواهید رسید که این بیست‌ و یک روز برنامه‌ ی تمرینی، زندگی شما را تغییر خواهد داد. شاید چندین ماه طول بکشد تا این بیست‌ و یک کار مداوم را به‌ طور موفقیت‌ آمیز پشت سر بگذارید. در برابر این چالش قرار بگیرید! پیام مهم و تعیین‌کننده‌ ی این اقدام به تو می‌گوید:

«انجامش بده!»

در رسیدن به هدفتان موفق باشید!

منبع: مجله راز، کلارا کرمی

درباره‌ی مجله راز

مجله راز
دو هفته نامه روانشناسی راز، از انتشارات نسل نو اندیش - مدیر مسئول: بیژن علیپور - حامی وب سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

قالب صحیفه. لایسنس فعال نشده است، برای فعال کردن لایسنس به صفحه تنظیمات پوسته بروید.