و خدایی که در این نزدیکی ست | دکتر زندگی

و خدایی که در این نزدیکی ست

به دنبال خدا نگرد، خدا در بیابان های خالی از انسان نیست، خدا در جاده های تنهای بی انتها نیست، خدا در مسیری که به تنهایی آن را سپری می کنی نیست، خدا آنجا نیست، به دنبالش نگرد. خدا در نگاه منتظر کسی است که به دنبال خبری از توست، در قلبی است که برای تو می تپد، خدا در لبخندی است که با نگاه مهربان تو جانی دوباره می گیرد، خدا آنجاست. خدا در خانه ای است که تنهایی در آنجا نیست، در جمع عزیزترین هایت است، خدا در دستی است که به یاری می گیری، در قلبی است که شاد می کنی، در لبخندی است که به لب می نشانی، خدا در دِیر و بُـتکده و مسجد نیست، لابلای کتاب های کهنه نیست، این قدر نگرد، گشتنت زمانی است که هدر می دهی، زمانی که می تواند بهترین ثانیه ها باشد.

خدا در عطر خوش نان است، آنجاست که زندگی می کنی و زندگی می بخشی، خدا در جشن و سروری است که به پا می کنی، آنجاست که عهد می بندی و عمل می کنی، خدا را در کوچه پس کوچه های درویشی و دوری از انسان ها نگرد، آنجا نیست، او جایی است که همه شادند، جایی است که قلب های شکسته ای نمانده، در نگاه پرافتخار مادری است به فرزندش و در نگاه عاشقانه زنی به همسرش و در اندیشه کودکی که می پندارد پدرش قهرمانی است در دنیا، قویترین است و کاملترین، همه چیز را می داند، آخر او پدر من است.

خدا را در غم جستجو مکن، در کنج خاک گرفته آنچه که سال ها روایت کرده اند، نگرد، آنجا نیست، خدا را جای دگر باید جستجو کنی، جوانمردهایی که با پای پیاده می روند به جستجوی خدا او را نخواهند یافت، خدا نزدیکتر از آن است که فکر می کنیم. در فاصله ی نفس های من و توست که به هم آمیخته، در قلبی است که برای تو می تپد، در میان گرمای دستان ماست که به هم پیچیده، خدا اینجاست همسفر مهربان من، اینجا.

زندگی فرصتی ست کوتاه و تکرار ناپذیر. زندگی، امکانی ست محدود. با امکان محدود زندگی، باید نامحدود را جست. باید از فرصت کوتاه زندگی، برای یافتن جاودانگی بهره برد. بنابراین، زندگی چالشی ست بزرگ، مخاطره ای عظیم. فرصت یکه و یکباره زندگی را نباید صرف چیزهای کم بها کرد، چیز های کم بها ، چیز هایی اند که مرگ آنها را از ما می گیرد. زندگی را باید صرف اموری کرد که مرگ نمی تواند آنها را از ما بگیرد.

زندگی، کاروانسرایی ست که شب هنگام در آن اتراق می کنیم و سپیده دمان از آن کوچ می کنیم. فقط چیزهایی اهمیت دارند که وقت کوچ ما از خانه ی بدن، با ما همراه باشند.

خداوند گفته است: من گنجی مخفی بودم، دوست داشتم شناخته شوم. آفریدم آفریدگان را، تا شناخته شوم. بنابراین، خداوند آفریدگان را آفریده است، زیرا دوست داشته است که بیافریند. او آفریده است تا در آیینه جان فهیم آفریدگان، دیده و شناخته شود. شناخت، همسنگ علم اصطلاحی نیست. شناخت چیزی ست از جنس تأملی ژرف. بنابراین، تنها چیزی که ارزش عمر کوتاه و تکرار ناپذیر ما را دارد، معرفت بر خدا و به خود آیی است، شناخت برین است، آگاهی کیهانی ست، تأملی ژرف است، مراقبه و اتصال است. تنها با اتصال است که انسان آن گنج مخفی را می یابد. دنیا چیزی نیست که آن را واگذاریم. دنیا چیزی ست که باید آنرا برداریم و با خود همراه کنیم. ترک دنیا راهی نیست که به بلوغ معنوی و آگاهی کیهانی بی انجامد. سالکان حقیقی حقیقت، بهره خود از دنیا را فراموش نمی کنند. آنها هر آنچه را که زندگی در اختیارشان می گذارد بر می گیرند. آنها می دانند که همه این زندگی با شکوه، هدیه ایست از طرف خداوند. آنها موهبت الهی را بر نمی گردانند. کسانی که از دنیا روی بر می گردانند، نگاهی تیره و یاس آلود دارند. آنها دشمن زندگی و شادمانی اند، نباید از زندگی گریخت. باید مستانه و شادمانه، به چالش های پر مخاطره زندگی تن سپرد. چگونه می توان از زندگی گریخت و خود را پشت سر گذاشت!؟

ما همه پاره ای از زندگی هستیم. زندگی در رگ های ما جاریست و در سینه ما می تپد. زندگی عین خود ماست. از زندگی، به کجا می توان گریخت!؟ تمنای گریز از زندگی تمنای خودکشی ست. گریز از زندگی، تلاشی ست از سر زبونی. گریز از زندگی، گریز از خداست. به کجا می توان گریخت که خدا نباشد؟

هم کیش من، کیش و دین ِ همگی ما، ستایش، عشق، خنده و زندگی ست. بنابراین همه چیز را باید جشن گرفت. همه چیز را باید زندگی کرد. همه چیز را باید دوست داشت. همه چیز خاک را از آسمان جدا نمی کند. همه چیز این زندگی ِ خاکی، آسمانی ست. همه چیز این زندگی مادی، الهی ست. همه ما به ضیافت الهی دعوت شده ایم. ضیافت وجود. باید با همه وجود خود، در این ضیافت شرکت کنیم. این گونه است که شکر نعمت این فرصت یکه و تکرار ناپذیر را به جا آورده ایم.

خداوند زندگی را به ما نبخشیده است تا از آن روی بگردانیم. او زندگی را به ما بخشیده است تا آن را به تمامی زندگی کنیم. سر آخر خداوند از من و تو خواهد پرسید: ” آیا زندگی را زندگی کرده ای؟ ” عزیز من، مرگ نیز پاره ای از این زندگی با شکوه است. حتی مرگ را نیز باید جشن گرفت. مرگ، قله زندگی ست.

اگر زندگی را به تمامی زیسته باشی، آنگاه ، زیستن تو، رَستن تو و مرگ تو نیز، پرواز توست.

با خـدا باشید

درباره‌ی صابر خطیری

صابر خطیری
- پژوهشگر و نویسنده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *