پنج راز بزرگ برای شاد زیستن | دکتر زندگی

پنج راز بزرگ برای شاد زیستن

گفتم: پرنشاط و شاد باش، لبخند بزن و با روحیه زندگی کن. گفت: با این‌همه مشکلات ریز و درشت شغلی، مالی، اجتماعی، خانوادگی و… چگونه شاد باشم؟

گفتم: مشکلات که همیشه و کم و بیش هست، پس تو هرگز نمی‎توانی شاد باشی.

گفت: نه این‌طور نیست؛ اگر آن دو، سه مشکلم حل شود…

گفتم: این‌که هنر نیست. تمام هنر شاد زیستن به این است که علی‎رغم مسايلی که در زندگی داریم و برخی از آن‌ها در ظاهر ناگوار و خلاف میل ماست شاد باشیم. از آنجا که زندگی صحنه‌ی آزمون و امتحان است در اساس قرار نیست همه‌چیز آن‌گونه باشد که مطلوب و مورد نظر ماست. شاد زیستن قبل از آنکه به عوامل بیرونی و شرایط خوب زندگی مرتبط باشد، به درون ما برمی‎گردد. این نگرش‌ها، باورها و رفتارهای ماست که ما را شاد یا غمگین می‎سازد. همه‌ي ما می‎توانیم به گونه‎ای فکر و عمل کنیم که بسیار شاد باشیم و درعین‌حال می‎توانیم به شکلی به پیرامون خود نگاه و رفتار کنیم که بسیار غمگین و محزون شویم.

ما در اینجا به پنج عامل مهم برای شاد زیستن اشاره می‎کنیم:

در لحظه زندگی کنید

اکثر افرادی که روحیه ی شادی ندارند یا در گذشته حضور دارند یا در آینده. عده‎ای مدام غصه و افسوس گذشته را می‎خورند که چرا چنین کردم و چنان نکردم. کاش این‌طور نمی‎شد و آن‎طور می‎شد. در حقیقت این افراد پیوسته مشغول ورق زدن دفترچه‌ی خاطرات خود هستند به‌خصوص خاطراتی که منجر به اندوه و ناراحتی‎شان شده است. عده‎ای دیگر هم مدام نگران آینده هستند که نکند چنین شود و چنان نشود، فردا چه می‎شود و پس فردا چه اتفاقی خواهد افتاد؟ بسیار روشن و بدیهی است که چنین افرادی هرگز نمی‎توانند شاد باشند. در حقیقت این افراد به این توجه ندارند که با تأسف خوردن بر گذشته و نگرانی برای آینده هرگز چیزی عوض نمی‎شود بلکه امروز و این لحظه را هم حیف و ضایع می‎کنند و چه بسا فردا باید غصه‌ي امروز را بخورند که چرا آن را ضایع کردم؟

توجه داشته باشید که زندگی کردن در لحظه‎ی حال مستلزم یک تمرین جدی است. یعنی باید ذهن خود را مراقبت کنید. به‌محض اینکه احساس کردید به موضوعی در گذشته فکر می‎کنید و یا در آینده قرار دارید دست ذهن خود را بگیرید و آن را در لحظه‌ی اکنون قرار دهید. بلافاصله به این فکر کنید الان چگونه باید عمل کنم که فردا غصه‌ی امروز را نخورم و چگونه باید عمل کنم که آینده‌ی بهتری را رقم بزنم. این کار در شروع ممکن است چندان آسان نباشد ولی به‌تدریج و با مراقبت دایم، ذهن یاد می‎گیرد که در لحظه‌ی حال باشد. البته ناگفته پیداست توجه به گذشته برای آن‌که تجربه‌ی راه آینده باشد و نگاه به آینده برای هدف‎گذاری و تدبیر دستیابی به هدف از این قاعده مستثناست.

به داشته‎های خود فکر کنید

بالاخره همه‌ی ما چیزهایی داریم و چیزهایی نداریم. آنجا که نعمت‎ها و داشته‎ها کامل است بهشت است. طبع دنیا به کمی و نقص است. در این دنیا یکی پول و سرمایه و امکانات دارد ولی سلامتی ندارد. دیگری سلامتی و شهرت دارد از نعمت پدر و مادر محروم است. آن یکی امکانات مادی فراوانی دارد اما از داشتن یک خانواده‌ی متدین و سالم محروم است. اول از همه باید این را باور کنیم که در این دنیا هیچ‌کس همه‌چیز را تمام و کمال ندارد و همان‎هایی که ما از دور آن‌ها را غرق در نعمت می‌دانیم و می‎پنداریم، چه بسا دردها و رنج‎های بزرگی دارند. حال در این میان ، انسان‎ها دو گونه‎اند ، عده‎ای نشسته‎اند و به شمارش نداشته‎ها ، کمبودها و محرومیت‎های خود مشغول‌اند که من این را ندارم و از آن دیگری هم محرومم. روشن است که چنین تفکری به مرور روحیه انسان را به هم می‎ریزد و به قولی حال آدم را می‎گیرد. اما عده‎ای هم با کمبودها ، به داشته‎های خود فکر می‎کنند. اگر می‎خواهید روحیه‎ای شاد و پرنشاط داشته باشید، هر روز قلم و کاغذی بردارید و سعی کنید نعمت‎ها و داشته‎های خود را شمارش کنید.

مقایسه نکنید

یکی از عواملی که به‌شدت باعث تحریک روحیه و تشدید افسردگی می‎شود مقایسه است. اگر حال شما به گونه‎ای باشد که پیوسته شرایط مادی و امکانات خود را با دیگرانی که از شما بالاترند مقایسه کنید به‌زودی تبدیل به فردی عصبی، غمگین و بی‎انگیزه می‎شوید. با خود فکر کنید که اگر تا به حال به این مقایسه‎ها مشغول بوده‎اید چه دستاوردی برای شما داشته است. بزرگی می‎فرمایند: «در امور مادی خودت را با پایین‌تر از خودت مقایسه کن و در امور معنوی خود را با بهتر و بالاتر از خودت مقایسه کن.» و ما متأسفانه برعکس عمل می‎کنیم. در امور مادی پیوسته نگاهمان به کسانی است که از ما بیشتر و بهتر دارند و در امور معنوی به کسانی فکر می‎کنیم که در اصل ایمان ندارند. یکی دیگر از آثار سوء مقایسه در روابط همسران به چشم می‎خورد. کسانی که مدام مشغول مقایسه‌ی منفی همسر خود با دیگران هستند (حتی اگر این مسأله فقط ذهنی باشد) هرگز نمی‎تواند از درون از زندگی مشترک خود احساس شادمانی و رضایت داشته باشند.

توقع نداشته باشید

در حقیقت راز شادمانی و آرامش این عالم، بی‎توقعی است. آنها که از هیچ‎کس توقع و انتظاری ندارند به کلید گنج شادمانی دست‌یافته‌اند، درست برعکس کسانی که به‌واسطه‌ی پرتوقعی‎هایشان اوقات‌تلخی می‎کنند. اگر من و شما افراد پرتوقعی باشیم و این انتظار و توقع‎مان برآورده و تأمین شود روشن است که از درون به هم می‎ریزیم. باید تمرین کنیم که از اطرافیان خود، انتظار محبت، حمایت، تشکر، جبران و… نداشته باشیم. البته ممکن است بگویید که این انتظار شما، یک انتظار کاملا به‎جا و معقولی است. بسیار خوب ما شما را به این واسطه سرزنش نمی‎کنیم ولی مطمئن باشید اگر همین انتظارات معقول ما، کم و کمتر شود خودمان آرام‎تر، آسوده‎تر و شادتر زندگی می‎کنیم. دقت کنید که انسان‎های پرتوقع اغلب ناراحت‌اند. همیشه از چند نفر دلخورند، با دو نفر قهرند و از یکی کینه به دل دارند. باید تمرین کنیم به دیگران محبت کنیم ولی انتظار جبران نداشته باشیم. باید تمرین کنیم به دیگران کمک کنیم اما توقع کمک نداشته باشیم و این راز شاد زیستن و آرام زیستن است.

دیگران را شاد کنید

این عالم، عالم دقیقی است. ما بازتاب و انعکاس کارهای خود را می‎بینیم و هیچ عملی در هستی، گم نمی‎شود. اگر من و شما سعی‎مان این باشد که اطرافیان خود را شاد کنیم مطمئن باشید که بازتاب آن را دریافت می‎کنیم و کائنات به فرمان خداوند مهربان، اسباب شادی ما را فراهم می‎سازد. بنای جدی زندگی ما این باشد که دست کسی را بگیریم، گره از کار کسی باز کنیم و بدین وسیله دل کسی را شاد سازیم تا عالم به حمایت ما برخیزد. خوشبختی و شادمانی انسان بشدت با خوشبختی دیگران گره خورده است تنها باید آن را باور کنیم و دست به کار شویم تا هستی نیز دست به کار شود.

منبع: مجله راز، سیدمجتبی حورایی

درباره‌ی مجله راز

مجله راز
دو هفته نامه روانشناسی راز، از انتشارات نسل نو اندیش - مدیر مسئول: بیژن علیپور - حامی وب سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *